0
0,00 
0
Natrgana svinjina

Kaj je pulled pork oz. natrgana svinjina?

Natrgana svinjina ali “pulled pork” je okusna in priljubljena jed, ki izvira iz ameriške južne kuhinje. Pripravi se iz počasi dimljenega in nato natrganega svinjskega mesa, običajno iz ramenskega dela “boston butt” lahko pa se pripravi tudi iz svinjskega vratu.

Postopek priprave vključuje začinjanje svinjskega mesa z različnimi začimbnimi mešanicami in nato počasno dimljenje v smokeru oz. pokritem žaru. Med dimljenjem se meso postopoma razgrajuje in postane mehko ter sočno, kar omogoča, da ga lahko z lahkoto natrgamo na manjše koščke ali vlakna.

Natrgana svinjina je odlična jed za druženja in piknike, saj se lahko postreže v sendvičih ali kot glavna jed z različnimi prilogami, kot so krompirjeva solata, zelena solata ali koruzni kruh. Prav tako se lahko uporabi kot nadev za tacos, burritos in ostale mehiške jedi.

Obstaja veliko različnih receptov za pripravo natrgane svinjine, ki vključujejo različne začimbe in omake, kot so BBQ omaka, pikantna omaka, medena omaka in druge. Mi vam bomo danes predstavili svojo. Ta jed se lahko pripravi tudi s pomočjo počasnega kuhalnika (Sous Vide), kar olajša postopek priprave in omogoča, da meso počasi kuha vse do popolnosti.

Če imate radi okusno in sočno meso, potem je natrgana svinjina zagotovo jed, ki jo morate poskusiti!

Zgodovina natrgane svinjine

Pulled pork se je pojavil v zgodnjem 19. stoletju na ameriških jugu, kjer so kmetje običajno vzgajali svinje za meso in ga dimili/pekli na piknikih ali pri posebnih priložnostih, kot so poroke in praznovanja. Mesu so dodajali različne začimbe in ga pekli na žaru ali v pečici, pri čemer so ga počasi in dolgo časa dimili, dokler se ni razpadlo.

Ta tradicija kuhanja svinjskega mesa se je ohranila in razvila na jugu ZDA, kjer se je izoblikovala posebna kuhinjska zvrst, znana kot južna kuhinja. Pulled pork je postal ena najbolj priljubljenih in prepoznavnih jedi južne kuhinje, ki se še danes pripravlja na tradicionalen način.

V zadnjih letih se je priljubljenost pulled porka razširila po vsem svetu, saj je postal priljubljen na piknikih, druženjih in v restavracijah. Danes se pripravlja na različne načine in z različnimi začimbami, pri čemer se recepti razlikujejo glede na regijo ali državo.

Pulled pork je tako postal priljubljena jed v sodobni kuhinji, ki se uživa po vsem svetu in navdušuje z okusom sočnega, mehkega in aromatičnega mesa.

Kako zahtevno je pripraviti natrgano svinjino?

Priprava pulled porka ni nujno težavna, vendar zahteva nekaj časa in načrtovanja, da dosežemo optimalen okus in teksturo.

Najprej je pomembno izbrati kakovostno svinjsko meso, običajno iz ramenskega ali vratnega dela, saj ima ta del mesa več maščobe in kolagena, kar omogoča, da se meso med kuhanjem počasi razgradi in postane mehko ter sočno.

Meso je treba začiniti s suhimi začimbnimi mešanicami, ter ga (za optimalne rezultate) pustiti počivati v hladilniku vsaj nekaj ur ali celo čez noč, da se začimbe dobro prepojijo z mesom.

Nato se meso počasi peče/dimi v pečici ali na žaru pri nizki temperaturi od 110-120°C in pokrito s folijo ali aluminijasto folijo, da se ohrani vlaga in okus. Med kuhanjem se meso običajno preliva z marinado ali škropi z mešanico jabolčnega soka in jabolčnega kisa, da ohrani sočnost.

Peka lahko traja od nekaj ur do celo več kot 12 ur, odvisno od velikosti mesa in temperature peke. Ko je meso pripravljeno, se ga lahko enostavno s pomočjo krempljev za trganje mesa natrga na manjše koščke ali vlakna.

Čeprav priprava pulled porka zahteva nekaj časa in načrtovanja, je rezultat zagotovo vreden truda. S svojim bogatim okusom in sočnostjo je pulled pork odlična jed za druženja in piknike, ki bo navdušila vaše goste.

Dimljena natrgana svinjina

Enostaven recept za najboljšo natrgano svinjino, ki ste jo kadarkoli poskusili. Polna uravnoteženih okusov, izjemno mehka in sočna. Lahko jo jeste v bombetki, tortilji, na krožniku… Izbira je vaša!

 • Kamado BONO žar
 • Kocke za dimljenje
 • Butcher papir
 • Kremplji za trganje mesa
 • Termometer
 • Razpršilka
 • Prijemalka za meso
 • Oglje ali briketi za žar
 • Volna za podžig
 • Kamin za prižig oglja
 • BBQ zaščitne rokavice
 • Alu posodica za vodo
 • 2 kg Svinjskega vratu ali svinjske plečke

Pred peko – marinada

 • Olivno olje ali rumena gorčica
 • Sol
 • Grill Fanatics Pig Rub

Med peko

 • 100 ml Jabolčnega soka
 • 100 ml Jabolčnega kisa
 • 5 koščkov Masla
 • Rjavi sladkor

Po končani peki

 • Blues Hog BBQ omaka

A. Mariniranje

 1. Meso vzamite iz hladilnika in počakajte da se segreje na sobno temperaturo.

 2. Enakomerno ga začinite s soljo in Grill Fanatics Pig Rubom.

B. Priprava na dimljenje – peko

 1. V razpršilko zmešajte jabolčni sok in jabolčni kis v razmerju 50:50. Torej, pol kisa, pol soka.

 2. V Kamado BONO ali ProQ smoker namestite iglo termometra, ki bo meril temperaturo v žaru in zaprite pokrov.

 3. Vaš smoker oz. pokriti žar segrejte na 125 °C.

 4. Na oglje dodajte par kock za dimljenje.

C. Dimljenje – peka

 1. V segreti žar oz. smoker vstavite meso vanj zapičite drugo termometersko iglo, ki bo merila notranjo temperaturo mesa in zaprite pokrov.

 2. Odprite zračnike, da omogočite pretok zraka in s tem pridobite "clean smoke" oz. čisti dim.

  Konstantno vzdržujte temperaturo katera naj bo minimalno 120 °C in maksimalno 130 °C.

 3. Meso dimite 1 uro, potem pa na vsakih 20-30 minut na hitro odprite pokrov in z mešanico 50:50 jabolčnega kisa in jabolčnega soka, ki smo ga zmešali v razpršilko, poškropite vašo plečko ali svinjski vrat.

 4. Proces ponavljajte vse dokler vaš kos mesa ne dobi lepi "bark" oz. skorjo, takrat bo notranja temperatura mesa približno pri 70-75 °C.

 5. Odstranite termometersko iglo iz mesa (pazite, ker je igla vroča), vzemite meso iz rešetke ter ga namestite na butcher papir za zavijanje, pokrov žara oz. smokerja pa takoj zaprite, da ne izgubljate dragocene temperature za kasnejšo peko.

 6. Mesu dodajte nekaj koščkov masla, po želji tudi rjavi sladkor, potem pa dobro zavijte, lahko uporabite tudi dva sloja butcher papirja in ga vrnite na rešetko, ter zaprite pokrov.

 7. Ponovno namestite termometersko iglo v meso kar preko papirja in nadaljujte peko na 125 °C, do notranje temperature mesa 90 °C, oz. ko bo termometerska igla šla v meso kot bi jo potisnili skozi maslo. Meso mora biti mehko in nesmete čutiti upor pri vstavljanju igle.

D. Počivanje

 1. Ko je peka končana pustite meso zavito in mu dovolite, da si spočije vsaj 30-60 minut. Ta korak je izjemno pomemben, saj bo meso absorbiralo vso vlago in tekočino, bi pa boste dobili še sočnejši in okusnejši pulled pork.

E. Zadnji koraki pred pojedino

 1. Po počivanju, meso odvijte in ga s kremplji za trganje mesa raztrgajte na majne koščke

 2. Po okusu dodajte začimbe in vašo najljubšo BBQ omako.

Cufana svinjina je najboljša v kombinaciji s coleslaw solato, ki jo lahko naredite v kombinaciji s Alamaba style white BBQ omako, ki je temu namenjena. Lahko pripravite burgerje, iz cufane svinjine, tortilje, tacose itd… Prepustite se domišljiji in uživajte v svoji mojstrovini!

Glavna jed
ZDA
cufana svinjina, Pulled pork, svinjska plečka, svinjski vrat

Komentiraj