JERK CHICKEN – JAMAJŠKI PIŠČANEC
Po tradicionalni metodi se Jerk Chicken dela direktno iznad oglja, vendar visoko nad ogljem, meso pa se položi na stebla drevesa, ki se imenuje Pimentovec. Naš recept je prilagojen za smokerje oz. pokrite žare.
Nekaj zanimivosti pred receptom:
V času suženjstva so Britanci pripeljali sužnje na Jamajko, da bi zagotovili stalno oskrbo trgovcev s sladkorjem, kavo, kakavom, pimentom in drugimi dobrinami. Skupina teh sužnjev je pobegnila visoko v gore. Kasneje so skupino teh sužnjev poimenovali Marooni. Marooni so mešali vrsto začimb in zelišč, ki so jih kasneje uporabili za mariniranje in kuhanje divjadi, katero so v planinah lovili. To je pripeljalo do izuma zdaj že znanega “jamajškega piščanca” (Jerk Chicken).
Ameriška pisateljica in antropologinja Zora Neale Hurston je nekoč pripovedovala o nočnem lovu na merjasce z Marooni leta 1939: »Proti jutru smo se nasitili s svinjino. Bilo je boljše je od našega ameriškega žara. Težko si je predstavljati kaj boljšega od svinjine, kot jo Maroonsi znajo narediti.”
Uživajte v pripravi tradicijonalne jamajške jedi.
Jerk Chicken iz smokerja
Oprema
- Palični mešalnik ali blender
Sestavine
- 2 piščanca
- ½ žličke mlete Habannero čilija ali 4 kose Scotch Bonnet paprike
- 1 glavica bele ali rdeče čebule
- 6 strokov česna
- 7 vejic timijana
- 5 kom mladih čebulic
- 50 ml temne sojine omake
- 50 ml alkoholnega kisa
- 30 ml olivnega olja
- 1 kos sveži Ingver
- ½ limete
- 5 g muškatnega oreščka
- 15 zrn pimenta v zrnu
- 5 g cimeta v prahu
- 40 g rjavega sladkorja
- 15 zrn črnega popra v zrnu
- 30 g soli
Navodila
A. Mariniranje
- Zelenjavo narežemo na večje kose, vejice timijana osmuknemo, limeto prerežemo in iz nje izcedimo sok, dodamo ostale tekočine v posodo ter premešamo s paličnim mešalnikom, ali pa vse skupaj vstavimo v blender.Dobili smo marinado, ki se na Jamajki imenuje "Jerk". Ta marinada je primerna za našega piščanca ali pa jo lahko uporabite za svinjino po jamajško. (Pišcanca zamenjate za svinjino).
- Piščanca razrežemo na kose (peruti, bedra, prsa..) in jih damo skupaj z marinado v vrečko z zadrgo, oz. plastično vrečko za v skrinjo. Pustimo, da se meso v hladilniku marinira vsaj 12 ur oz. preko noči.
B. Dimljenje – Peka
- Meso po celonočnem mariniranju vzamemo iz hladilnika in ga pustimo stati na sobni temperaturi 30 minut.
- Pripravimo smoker oz. pokriti žar za indirektno peko, ter ga segrejemo na 140°C.
- Na očiščeno žar rešetko dodamo kose piščanca, v najdebelejši kos mesa zabodemo termometersko iglo, ter piščanca dimimo s kockami jablane naslednji 2 uri. Občasno poškropimo meso z mešanico limetinega soka in vode v razmerju 50:50.
- Ko termometer pokaže 75°C notranje temperature v kosih piščanca, lahko po želji na hitro postavimo kose nad direktno vročino za lepšo barvo. Vendar le za par minutk, ne predolgo – po občutku.
C. Serviranje
- Kose Jerk Chickena serviramo na krožnik, za prilogo pa ponudimo Jamajški riž z rdečo fižolo.