0
0,00 
0
Orada na žaru

Se še vedno bojite peke rib na žaru? Vam nikakor ne uspejo, oz. se vam vedno pripeti to, da je riba pečena, koža pa je ostala na rešetki?

Za vas smo pripravili ta enostaven in hiter recept, ki bo zadnji recept po katerem boste pekli orado, brancina, pagra ali katerokoli drugo ribo s kožo na žaru.

Skrivnost leži v podrobnostih. Kaj storiti, da bo koža ostala na ribi, da bo riba popolno pečena in začinjena, vaši prijatelji pa navdušeni? Preprosto. Dobro dobro segrejte, očistite, naoljite, naoljite tudi ribo. Tako vam več nikoli ne bo treba skrbeti, da boste na koncu dobili file orade, namesto cele ribe s kožo.

O oradah

Orade spadajo med najkakovostnejše bele morske ribe, njihovo meso je belo barve in izjemno okusno, pri večjih primerkih pa lahko postane nekoliko pusto. Ribe do teže 1 kg sodijo v najvišji kakovostni razred, pripravljajo pa jo na različne načine. Najbolj okusna naj bi bila kuhana, čeprav jo pogosto tudi cvremo, pečemo in pripravljamo na žaru.

Orada je tudi izjemno priljubljena riba za športni ribolov. Lovijo jo s palico, na parangal, z mrežami, pa tudi s harpunami. Izjemno priljubljen je tudi lov na orade s podvodno puško.

V spodnjem receptu vam razkrivamo še več podrobnosti, kot so pravilna temperatura tako žara kot notranja temperatura ribe, trike za dimljenje, mariniranje in serviranje orade.

Orada na žaru

Hiter in enostaven recept za popolno, hrustljavo orado pečeno na žaru!

 • Žar
 • Kocke za podžig
 • Oglje ali briketi
 • Zelišča za dimljenje
 • Lopatica za obračanje burgerjev
 • Termometer
 • 1 ščepec fino mlete morske soli
 • Seafood seasoning začimbna mešanica
 • 4 žličke ekstra deviškega olivnega olja
 • 2 vejici rožmarina
 • 2 rezini limone

A. PRIPRAVA – MARINIRANJE

 1. Orade na hitro splahnemo pod hladno tekočo vodo, ter po potrebi očistimo. Popivnamo jih s kuhinjskimi brisačkami, da jih osušimo.

 2. Ribe iz obeh strani in v notranjosti naoljimo z ekstra deviškim olivnim oljem, ter jih začinimo z fino mleto morsko soljo, ter začimbno mešanico Seafood Seasoning. Ne pozabimo začiniti notranjosti ribe. V notranjost ribe prav tako vstavimo vejico svežega rožmarina, ter rezino limone.

B. PEKA NA ŽARU

 1. Pokriti žar segrejemo na 200°C, pri odprtih žarih naj bo to srednje močna temperatura, oz. lepo razgoreto oglje ali briketi.

 2. Rešetko žara obvezno dobro segrejemo, očistimo, da odstranimo ostanke prejšnjih pek, ter jo s papirnato brisačko in olivnim oljem dobro naoljimo. Le tako bomo preprečili prijemanje kože orade za žar rešetko.

 3. Ko je žar pripravljen, rešetka segreta, čista in naoljena, na žareče oglje posujemo nekaj gramov zelišč za dimljenje, ter na rešetko postavimo našo ribo. (Dimimo lahko tudi s kockami za dimljenje, ali s sekanci).

 4. Pečemo 10 minut na eni strani, po desetih minutah ribo obrnemo (to bomo najlažje storili z lopatko za obračanje burgerjev) in jo na drugi strani pečemo še 10 minut. Vse je odvisno od velikosti ribe, zato si je najbolje pomagati še s termometrom, ki mora kazati 63°C, ko ga zabodemo v orado. Takrat je orada pravilno pečena, s hrustljavo skorjico in božanskim okusom.

 5. Zraven orade za prilogo postrežemo blitvo s krompirjem.

Glavna jed
Mediteran
gradele, morska riba, orada, pečena orada na žaru, riba na cedrovi deski

Komentiraj