Kako je nastal izraz “Coleslaw”?
Izraz “coleslaw” je nastal v 18. stoletju kot anglicizacija nizozemskega izraza “koolsla” (“kool” v nizozemščini zveni kot “cole”), kar pomeni “zeljna solata”. Del besede “cole” na koncu izhaja iz latinske besede colis, kar pomeni zelje.
Zgodovina Coleslaw solate
Knjiga receptov iz leta 1770 The Sensible Cook: Dutch Foodways in the Old and New World vsebuje recept, ki ga pripisujejo nizozemski posestnici, ki je zmešala tanke trakove zelja s stopljenim maslom, kisom in oljem. Recept za zeljno solato, kot jo najpogosteje pripravljamo danes, je dokaj mlad, saj so majonezo, ki je ena izmed glavnih sestavin Alabama white BBQ omake, izumili sredi 18. stoletja.
Po knjigi The Joy of Cooking (1997) je surovo zelje edina povsem dosledna sestavina zeljne solate; vrsta zelja, preliv in dodane sestavine se zelo razlikujejo. Vsi navedeni prelivi v knjigi so na osnovi kisa, majoneze in kisle smetane; slanina, korenje, paprika, ananas, kumarice, čebula in zelišča pa so posebej omenjeni kot možne dodane sestavine.
“Coleslaw” lahko postrežete kot prilogo k BBQ jedem, ali jedem iz žara. Odlično se obnese tudi kot nadev v burgerjih, tortiljah, sendvičih itd…
Coleslaw solata
Oprema
Sestavine
- 140 g svežega zelenega zelja
- 140 g svežega rdečega zelja
- 240 g korenja
- ½ kos velike rdeče čebule
- 1 steblo zelene drobno narezano
- ½ kos por narezano na kolobarje
- 3 žlice belega balzamičnega kisa ali kis po želji
- ½ žličke cvetličnega medu
- Alabama white BBQ sauce količina po okusu
- 1 ščepec fino mletega popra
- 1 ščepec fino mlete soli
- 1 ščepec kurkume
Navodila
- Na tanko narežemo zelje, korenje olupimo in ga narežemo na tanke rezine, čebulo olupimo in jo narežemo na kolobarje, ki jih razpolovimo. Drobno narežemo steblo zelene, por pa drobno na kolobarje.
- Vse skupaj zmešamo v večji skledi in dodamo beli balzamični kis (ali kis po želji), cvetlični med, ter dodamo Alabama white BBQ sauce. Začinimo s soljo, poprom in kurkumo.
- Solato postavimo v hladilnik in jo pustimo stati najmanj 1 uro, da se sestavine med seboj povežejo, zelje pa postane mehkejše. Priporočamo, da solato pustite v hladilniku kar čez noč.
- Postrežemo kot prilogo k BBQ jedem, v kartonski škatlici ali v skodelici za solato. Lahko jo dodamo tudi v pulled pork burgerje oz. tortilje, ali v sendvič z brisketom.
2 Komentarja