0
0,00 
0
spare ribs
Dimljena svinjska rebrca

Dimljena svinjska rebrca

Enostavna svinjska rebrca iz spodnjega dela reber (Spare Ribs).

  • Pokriti žar ali smoker
  • Instant termometer
  • Prijemalka za žar
  • Butcher papir
  • Stojalo za rebra
  • Razpršilka
  • BBQ zaščitne rokavice
  • Kamin za prižiganje oglja
  • Oglje ali briketi za žar
  • Kocke za dimljenje
  • Silikonski čopič
  • Alu posodica za BBQ

Pred peko – mariniranje

  • 1 lojtra Spare ribsov
  • 1 ščepec Sol
  • Začimba za svinjino (Hog Killer, Zero to Hero, Pigasus, Holy gospel…)

Med peko

  • 0,5 dcl jabolčnega kisa
  • 0,5 dcl jabolčnega soka
  • 5 koščkov surovega masla
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • BBQ Omaka
  • BBQ Glazura

A. Mariniranje

  1. Meso vzemite iz hladilnika in počakajte da se segreje na sobno temperaturo.

  2. Z nožem pazljivo odstranite membrano na spodnji strani reber.

  3. Enakomerno jih začinite s soljo in katerokoli začimbno mešanico za svinjino ali kombinacijo začimbnih mešanic po želji.

Priprava na dimljenje – peko

  1. razpršilko zmešajte 0,5 dcl jabolčnega soka in 0,5 dcl jabolčnega kisa.

  2. Pokriti žar pripravite za indirektno peko, torej dodajte alu posodico z vodo, ki bo pomagalo ohranjati vlago v mesu in regulirati temperaturo v žaru.

  3. V smoker oz. pokriti žar namestite iglo termometra, ki bo meril temperaturo pod pokrovom in zaprite pokrov.

  4. Vaš smoker oz. pokriti žar segrejte na 130 °C.

  5. Na goreče oglje dodajte kocke za dimljenje.

C. Dimljenje – odvita rebra

  1. Na segreti žar oz. smoker namestite stojalo za rebra in v njega vstavite pripravljena rebra ter zaprite pokrov.

  2. Odprite zračnike za pokritem žaru, oz. smokerju, da omogočite pretok zraka in s tem pridobite "clean smoke" oz. čisti dim.

  3. Prvo uro peke pustite rebra pri miru in vzdržujte temperaturo 130 °C. Po prvi uri odprite pokrov in na hitro poškropite rebra z mešanico jabolčnega soka in jabolčnega kisa, ki ste si jo predhodno pripravili. To ponovite vsakih 20-30 minut.

  4. Rebra dimite 4 ure, oz. dokler niste zadovoljni z barkom (skorjo). Ves čas naj gorita le dve kocki lesa za dimljenje na enkrat in ne pozabite na škropljenje reber, ki bo ohranjalo vlago med peko.

  5. Po treh urah dimljenja, vzemite rebra iz stojala, zaprite pokrov, da ne izgubite dragocene temperature, na butcher papir položite kocke surovega masla in posujte nekaj rjavega sladkorja (obvezno rjavi sladkor), dodajte malo najljubše BBQ omake ter položite rebra s prvo stranjo navzdol. (Stran kjer kosti niso vidne, meso se mora dotikati sestavin ki smo jih posuli po butcher papirju). [v kolikor nimate radi preveč sladkih reber, izpustite rjavi sladkor]

  6. Rebra tesno zaviljte v butcher papir in jih vrnite v žar oz. smoker. Od te faze naprej dimljenje ni več potrebno.

D. Peka – zavita rebra

  1. Nadaljujte s peko na isti temperaturi naslednjo 1 uro.

  2. Po uri peke preko butcher papirja zapičite instant read termometer, takrat bi rebra morala imeti 90 °C notranje temperature. Če temperatura še ni dosežena, nadaljujte z peko. Bistveno je, da dosežejo omenjeno temperaturo zavite saj se bodo pri tej temperaturi kolagen in maščobe v mesu stopile, vi pa boste kot rezultat dobili izjemno mehka in sočna rebra.

E. Peka – odvita rebra

  1. Rebra v tej fazi vzamemo iz žara oz. smokerja, jih odvijemo, vzamemo silikonski čopič in jih premažemo z najljubšo BBQ omako in BBQ glazuro (slednje lahko kar zmešamo skupaj). Nanesemo v tanjšem sloju.

  2. Premazana rebra vrnemo v žar oz. smoker za 15 minut, ravno toliko, da se omaka in glazura lepo oprimeta reber.

  3. Še enkrat preverimo notranjo temperaturo, ki bi sedaj morala biti okrog 95 °C. Če je kakšna stopinja več ni nič hudega, če je kakšna stopinja manj, prav tako ne.

F. Počivanje

  1. Rebra odstranimo iz žara oz. smokerja in jih pustimo počivati vsaj 15 minut v hladilni torbi, ali termo boxu, da se ne ohladijo.

G. Zadnji koraki pred pojedino

  1. Rebra zarežemo med kostmi z ostrim nožem, da dobimo lepo obliko, saj bodo zelo mehka in vam nikakor ne priporočamo rezanja s topim nožem.

  2. Serviramo jih na leseni deski, za prilogo pa lahko pripravimo ocvrt krompirček, ali ocvrt sladki krompirček. Zraven ponudimo BBQ omako.

Če želimo narediti res prave Spare ribse, moramo prvenstveno paziti, da nam v mesnici ne prodajo reber iz zgornjega dela svinje (Baby back ribsov), ki so prav tako zelo okusna, vendar je sam okus nekoliko drugačen, spremeni pa se tudi čas peke, saj so nekoliko debelejša.

Zahtevati moramo Spare ribse, oz. obrana rebra, pod slanino.

V slovenskih mesnicah so večinoma na voljo le Baby back ribsi, saj večinoma ostanejo zaradi tradicionalnega načina rezanja kosov svinjskega mesa. 

V ZDA pojedo resnično veliko slanine (bacon), zato slanino odstranijo od reber, ostanejo pa jim Spare ribsi (obrana rebra), ki so že prava tradicionalna pojedina, brez katere v nedeljo ne more skoraj nobena ameriška družina.

Glavna jed
ZDA
ribs, spare ribs, svinjska rebra

1 Komentar

  • Matija Kelc

    ,
    23/04/2022 @ 22:07

    Vrhunsko, enostavno.. hvala za top recept!! Od zdaj naprej vedno delamo po tem receptu. The BBQ rub od Killer Hogsa nam je najljubši. lp, Matija

Komentiraj