0,00 
0

Košarica

spare ribs
Dimljena svinjska rebrca
spare ribs

Dimljena svinjska rebrca

Aleks
Enostavna svinjska rebrca iz spodnjega dela reber (Spare Ribs).
5 od 3 ocen
Čas priprave 15 minutes
Čas peke 5 hours 20 minutes
Počivanje 15 minutes
Skupni čas 5 hours 50 minutes
obrok Glavna jed
Poreklo ZDA
Velikost porcije 2 osebi

Sestavine
  

Pred peko – mariniranje

Med peko

  • 0,5 dcl jabolčnega kisa
  • 0,5 dcl jabolčnega soka
  • 5 koščkov surovega masla
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • Kansas City Red Style BBQ omaka ali katerokoli drugo BBQ omako

Navodila
 

A. Mariniranje

  • Meso vzemite iz hladilnika in počakajte da se segreje na sobno temperaturo.
  • Z nožem pazljivo odstranite membrano na spodnji strani reber.
  • Enakomerno jih začinite s soljo in začimbno mešanico NC Seasoning Pork Ribs.

Priprava na dimljenje – peko

  • razpršilko zmešajte 0,5 dcl jabolčnega soka in 0,5 dcl jabolčnega kisa.
  • Kamado BONO žar oz. ProQ smoker pripravite za indirektno peko.
  • V smoker oz. žar namestite termometersko iglo, ki bo merila temperaturo pod pokrovom in zaprite pokrov.
  • Vaš smoker oz. keramični žar segrejte na 130 °C.
  • Na goreče oglje dodajte kocke za dimljenje.

C. Dimljenje – odvita rebra

  • Na segreti žar oz. smoker namestite stojalo za rebra in v njega vstavite pripravljena rebra ter zaprite pokrov.
  • Odprite zračnike na žaru, oz. smokerju, da omogočite pretok zraka in s tem pridobite "clean smoke" oz. čisti dim.
  • Prvo uro peke pustite rebra pri miru in vzdržujte temperaturo 130 °C. Po prvi uri odprite pokrov in na hitro poškropite rebra z mešanico jabolčnega soka in jabolčnega kisa, ki ste si jo predhodno pripravili. To ponovite vsakih 20-30 minut.
  • Rebra dimite 4 ure, oz. dokler niste zadovoljni z barkom (skorjo). Ves čas naj gorita le dve kocki lesa za dimljenje na enkrat in ne pozabite na škropljenje reber, ki bo ohranjalo vlago med peko.
  • Po treh urah dimljenja, vzemite rebra iz stojala, zaprite pokrov, da ne izgubite dragocene temperature, na butcher papir položite kocke surovega masla in posujte nekaj rjavega sladkorja (obvezno rjavi sladkor), dodajte malo najljubše BBQ omake ter položite rebra s prvo stranjo navzdol. (Stran kjer kosti niso vidne, meso se mora dotikati sestavin ki smo jih posuli po butcher papirju). [v kolikor nimate radi preveč sladkih reber, izpustite rjavi sladkor]
  • Rebra tesno zaviljte v butcher papir in jih vrnite v žar oz. smoker. Od te faze naprej dimljenje ni več potrebno.

D. Peka – zavita rebra

  • Nadaljujte s peko na isti temperaturi naslednjo 1 uro.
  • Po uri peke preko butcher papirja zapičite instant read termometer, takrat bi rebra morala imeti 90 °C notranje temperature. Če temperatura še ni dosežena, nadaljujte z peko. Bistveno je, da dosežejo omenjeno temperaturo zavite saj se bodo pri tej temperaturi kolagen in maščobe v mesu stopile, vi pa boste kot rezultat dobili izjemno mehka in sočna rebra.

E. Peka – odvita rebra

  • Rebra v tej fazi vzamemo iz žara oz. smokerja, jih odvijemo, vzamemo silikonski čopič in jih premažemo z najljubšo BBQ omako in BBQ glazuro (slednje lahko kar zmešamo skupaj). Nanesemo v tanjšem sloju.
  • Premazana rebra vrnemo v žar oz. smoker za 15 minut, ravno toliko, da se omaka in glazura lepo oprimeta reber.
  • Še enkrat preverimo notranjo temperaturo, ki bi sedaj morala biti okrog 95 °C. Če je kakšna stopinja več ni nič hudega, če je kakšna stopinja manj, prav tako ne.

F. Počivanje

  • Rebra odstranimo iz žara oz. smokerja in jih pustimo počivati vsaj 15 minut v termoboxu, da se ne ohladijo.

G. Zadnji koraki pred pojedino

  • Rebra zarežemo med kostmi z ostrim nožem, da dobimo lepo obliko, saj bodo zelo mehka in vam nikakor ne priporočamo rezanja s topim nožem.
  • Serviramo jih na leseni deski, za prilogo pa lahko pripravimo ocvrt krompirček, ali ocvrt sladki krompirček. Zraven ponudimo BBQ omako.

Dodatno

Če želimo narediti res prave Spare ribse, moramo prvenstveno paziti, da nam v mesnici ne prodajo reber iz zgornjega dela svinje (Baby back ribsov), ki so prav tako zelo okusna, vendar je sam okus nekoliko drugačen, spremeni pa se tudi čas peke, saj so nekoliko debelejša.
Zahtevati moramo Spare ribse, oz. obrana rebra, pod slanino.
V slovenskih mesnicah so večinoma na voljo le Baby back ribsi, saj večinoma ostanejo zaradi tradicionalnega načina rezanja kosov svinjskega mesa. 
V ZDA pojedo resnično veliko slanine (bacon), zato slanino odstranijo od reber, ostanejo pa jim Spare ribsi (obrana rebra), ki so že prava tradicionalna pojedina, brez katere v nedeljo ne more skoraj nobena ameriška družina.
Vam je recept bil všeč?Poiščite nas na Facebooku @cleansmoke.si
Uporabljate Instagram?Sledite nam na Istagramu @cleansmoke.si

1 Komentar

  • Matija Kelc

    ,
    23/04/2022 @ 22:07

    5 stars
    Vrhunsko, enostavno.. hvala za top recept!! Od zdaj naprej vedno delamo po tem receptu. The BBQ rub od Killer Hogsa nam je najljubši. lp, Matija

Komentiraj