0
0,00 
0
grska hobotnica na zaru
Hobotnica na žaru po grško

HUUUURAAAA POLETJE JE TU!

Doma narejena hobotnica, je nekaj najboljšega, kar lahko pripravite za svojo družino ali prijatelje.

Hobotnice so v restavracijah precej drage in niso za vsak žep. Zakaj ne bi pripravili še boljše od tistih v restavraciji, ko pa je vse kar potrebujete tale recept. Nimamo nič proti hobotnicam iz restavracije, vendar se pogosto zgodi, da jih drago plačamo, potem pa na krožniku dobimo trde in žilave lovke, ki jih zlahka primerjamo z žvečilnim gumijem.

Veseli smo, da lahko z vami delimo recept, ki bo od sedaj naprej polepšal vsak dopust na morju, vsak piknik s prijatelji, ali gurmansko večerjo za vaše najbližje.

In tako enostaven recept, za katerega ne potrebujete nobenega predznanja ali večjih kuharskih sposobnosti.

Pa še odličen je za povrh vsega. Ko ekipa cleansmoke.si pripravlja hobotnico za pomembne poslovne partnerje ali pomembne goste, je ta recept za hobotnico na žaru po grško vedno prava izbira.

Prepustite se poletju, morski hrani, okusu dobrega žara, dimu oljke in izvrstni večerji ob kozarcu vina.

grska hobotnica na zaru

Grška hobotnica na žaru

Težko bi si predstavljali grško mizo brez okusnih, dimljenih lovk hobotnic na žaru. Ta klasičen grški recept je kot nalašč za vse, ki iščete nekaj, kar bo vaše goste očaralo, vi pa boste pustili vtis pravega kulinaričnega mojstra. Malo ekstra deviškega grškega oljčnega olja, origana in kapre so ključne sestavine tega recepta, ki definirajo to jed.
5 od 1 ocene
Čas priprave 15 minutes
Čas peke 10 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Skupni čas 1 hour 25 minutes
obrok Glavna jed
Poreklo GRČIJA

Sestavine
  

Marinada

  • 1 Srednje velika zamznjena hobotnica tehta približno 1,8 kg
  • 3 stroki česna zdrobljenega
  • 1 lovorjev list
  • 2 vejici svežega rožmarina
  • 3 vejice svežega timijana
  • 120 ml suhega rdečega vina
  • 120 ml rdečega ali belega vinskega kisa
  • 60 ml balzamičnega kisa
  • 120 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 žlička mletega črnega popra 1 čajna žlička = 5 gramov
  • 2 žlički posušenega origana

Serviranje

  • 2 žlici kaper
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja

Navodila
 

A. PRIPRAVA

  • Zamrznjeno hobotnico čez noč odmrznemo v hladilniku.
  • Z velikim, ostrim nožem odrežemo "kapuco" hobotnici, tik pod očmi in jo zavržemo, ali uporabimo za kaj drugega. Hobotnico razrežemo na osem kosov, pazite, da ne poškodujete lovk.
  • Lovke potolčemo s kuhinjskim kladivom, da bodo mehkejše, pazimo, da jih ne poškodujemo.

B. KUHANJE

  • Osem delov hobotnice postavimo v kozico s pokrovom in v njo dodamo česen, lovorjev list, rožmarin, timijan, rdeči ali beli vinski kis, balzamični kis, olivno olje, in črni poper. Kozico pokrijemo in vsebino zavremo.
  • Zmanjšamo ogenj in vse skupaj kuhamo približno 45-50 minut, dokler lovke niso mehke. Kuhane naj bodo al-dente.
  • Hobotnico odstavimo iz ognja, jo premestimo v posodo in jo prekrijemo s sokovi v katerih se je kuhala. Ohladimo na sobno temperaturo (POMEMBNO). Ohlajena hobotnica je pripravljena za peko na žaru. (Hobotnico lahko prekrijemo z lastnimi sokovi od kuhanja, vse skupaj ohladimo na sobno temperaturo in nato vse skupaj hranimo v hladilniku do 24 ur)
  • (INDIVIDUALNO) Če boste hobotnico hranili v hladilniku preberite ta korak, v kolikor bo šla direktno na žar, ga lahko preskočite. Hobotnico vzamemo iz hladilnika in jo skupaj s sokovi vrnemo v kozico, vse trde dele iz posode pa zavržemo. Hobotnico s sokovi dušimo na srednje nizkem ognju, dokler se sokovi ne zreducirajo in postanejo gosti kot sirup. Hobotnico spet obvezno ohladimo na sobno temperaturo.

C. PEKA NA ŽARU

  • Preden hobotnico postavite na žar, se prepričajte, da je ohlajena na sobno temperaturo.
  • Žar segrejemo na 180-200°C, dobro zdrgnemo rešetke in jih premažemo z olivnim oljem. Na oglje vržemo kocko za dimljenje – oljka in počakamo da se kocka začne dimiti.
  • Hobotnico vzamemo iz posode s sokovi, sokove shranimo za kasneje in jo na žaru rahlo popečemo 8-10 minut iz vseh strani, da dobi nežno barvo.

D. SERVIRANJE

  • Lovke hobotnice serviramo na krožnik, jih pokapljamo z reduciranimi sokovi iz ponve, ekstra deviškim olivnim oljem, posujemo s kaprami, ter sesekljanim peteršiljem. Dober tek!

Dodatno

Poskusili smo veliko vrst hobotnic. Izbira je vaša, sami poiščite vrsto, ki vam najbolje ustreza.
Naš nasvet: Izogibajte se hobotnicam iz indijskega oceana. So izjemno trde, žilave, poskusili smo jih pripraviti na razne načine, vendar nikoli ni bila tako mehka kot npr. patagonska ali jadranska.
Naše priporočilo: Na deklaraciji hobotnice ob nakupu skrbno preglejte poreklo. Patagonija je za nas do sedaj najboljša izbira.
Vam je recept bil všeč?Poiščite nas na Facebooku @cleansmoke.si
Uporabljate Instagram?Sledite nam na Istagramu @cleansmoke.si

1 Komentar

  • Danilo

    ,
    19/05/2022 @ 21:12

    5 stars
    Noro, vrhunsko, hvala!! Danes smo delali po tem receptu in je izpadlo top

Komentiraj