HUUUURAAAA POLETJE JE TU!
Doma narejena hobotnica, je nekaj najboljšega, kar lahko pripravite za svojo družino ali prijatelje.
Hobotnice so v restavracijah precej drage in niso za vsak žep. Zakaj ne bi pripravili še boljše od tistih v restavraciji, ko pa je vse kar potrebujete tale recept. Nimamo nič proti hobotnicam iz restavracije, vendar se pogosto zgodi, da jih drago plačamo, potem pa na krožniku dobimo trde in žilave lovke, ki jih zlahka primerjamo z žvečilnim gumijem.
Veseli smo, da lahko z vami delimo recept, ki bo od sedaj naprej polepšal vsak dopust na morju, vsak piknik s prijatelji, ali gurmansko večerjo za vaše najbližje.
In tako enostaven recept, za katerega ne potrebujete nobenega predznanja ali večjih kuharskih sposobnosti.
Pa še odličen je za povrh vsega. Ko ekipa cleansmoke.si pripravlja hobotnico za pomembne poslovne partnerje ali pomembne goste, je ta recept za hobotnico na žaru po grško vedno prava izbira.
Prepustite se poletju, morski hrani, okusu dobrega žara, dimu oljke in izvrstni večerji ob kozarcu vina.
Grška hobotnica na žaru
Oprema
- Kozica za kuhanje
Sestavine
Marinada
- 1 Srednje velika zamznjena hobotnica tehta približno 1,8 kg
- 3 stroki česna zdrobljenega
- 1 lovorjev list
- 2 vejici svežega rožmarina
- 3 vejice svežega timijana
- 120 ml suhega rdečega vina
- 120 ml rdečega ali belega vinskega kisa
- 60 ml balzamičnega kisa
- 120 ml ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlička mletega črnega popra 1 čajna žlička = 5 gramov
- 2 žlički posušenega origana
Serviranje
- 2 žlici kaper
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
Navodila
A. PRIPRAVA
- Zamrznjeno hobotnico čez noč odmrznemo v hladilniku.
- Z velikim, ostrim nožem odrežemo "kapuco" hobotnici, tik pod očmi in jo zavržemo, ali uporabimo za kaj drugega. Hobotnico razrežemo na osem kosov, pazite, da ne poškodujete lovk.
- Lovke potolčemo s kuhinjskim kladivom, da bodo mehkejše, pazimo, da jih ne poškodujemo.
B. KUHANJE
- Osem delov hobotnice postavimo v kozico s pokrovom in v njo dodamo česen, lovorjev list, rožmarin, timijan, rdeči ali beli vinski kis, balzamični kis, olivno olje, in črni poper. Kozico pokrijemo in vsebino zavremo.
- Zmanjšamo ogenj in vse skupaj kuhamo približno 45-50 minut, dokler lovke niso mehke. Kuhane naj bodo al-dente.
- Hobotnico odstavimo iz ognja, jo premestimo v posodo in jo prekrijemo s sokovi v katerih se je kuhala. Ohladimo na sobno temperaturo (POMEMBNO). Ohlajena hobotnica je pripravljena za peko na žaru. (Hobotnico lahko prekrijemo z lastnimi sokovi od kuhanja, vse skupaj ohladimo na sobno temperaturo in nato vse skupaj hranimo v hladilniku do 24 ur)
- (INDIVIDUALNO) Če boste hobotnico hranili v hladilniku preberite ta korak, v kolikor bo šla direktno na žar, ga lahko preskočite. Hobotnico vzamemo iz hladilnika in jo skupaj s sokovi vrnemo v kozico, vse trde dele iz posode pa zavržemo. Hobotnico s sokovi dušimo na srednje nizkem ognju, dokler se sokovi ne zreducirajo in postanejo gosti kot sirup. Hobotnico spet obvezno ohladimo na sobno temperaturo.
C. PEKA NA ŽARU
- Preden hobotnico postavite na žar, se prepričajte, da je ohlajena na sobno temperaturo.
- Žar segrejemo na 180-200°C, dobro zdrgnemo rešetke in jih premažemo z olivnim oljem. Na oglje vržemo kocko za dimljenje – oljka in počakamo da se kocka začne dimiti.
- Hobotnico vzamemo iz posode s sokovi, sokove shranimo za kasneje in jo na žaru rahlo popečemo 8-10 minut iz vseh strani, da dobi nežno barvo.
D. SERVIRANJE
- Lovke hobotnice serviramo na krožnik, jih pokapljamo z reduciranimi sokovi iz ponve, ekstra deviškim olivnim oljem, posujemo s kaprami, ter sesekljanim peteršiljem. Dober tek!
1 Komentar