Glavna razlika med gojenim in divjim lososom je v načinu vzgoje rib. Gojenega lososa gojijo v boksih in hranijo z ribjo moko, ribjim oljem in drugo hrano, bogato z beljakovinami, ki ni del naravnega vira hrane te vrste. Za primerjavo, divji losos plava med sladko vodo in odprtim oceanom. Zaužije raznoliko naravno prehrano zooplanktona in manjših rib, od katerih ima nekatere naravno prisotne spojine astaksantin, ki je odgovorna za lepo in bogato rdečo barvo divjih rib. Veliko gojenih lososov je obarvanih rožnato in rdeče, da se ujemajo z naravno barvo njihovih divjih vrst.Uživanje rib, kot je losos dvakrat na teden, ima lahko koristi za vaše zdravje srca in ožilja, saj preprečuje težave, kot so bolezni srca in možganska kap, zahvaljujoč nenasičenim omega maščobam. Čeprav številni morski proizvodi vsebujejo omega maščobne kisline, sta tako gojeni kot divji losos še posebej zdrava izbira, saj imata malo živega srebra, omega-3, ki jih vsebujeta pa so lahko izjemno dobre za zdravje možganov.
Predstavljamo vam naš recept, katerega boste z veseljem vsakič ponovno obiskali!
Losos na cedrovi deski
Oprema
Sestavine
ZA LOSOSA
- 600 g Lososovega fileja s kožo
- 1 žlica olivnega olja
- 2 žlici Grate Goods Seafood Seasoning
- 1 dcl vode
- 2 dcl suhega belega vina
- 1 žlička BIO mediteranske soli
- 1 kos limone
MALSENI PREMAZ
- 60 g masla
- 1 žlica česna stisnjenega
- 1 žlička svežega rožmarina drobno sesekljanega
Navodila
A. PRIPRAVA CEDROVE DESKE
- Cedrovo desko oz. dve (odvisno od velikosti fileja), potopite v mešanico vina in vode, ter pustite da se namaka najmanj 30 minut, pa vse do 2 uri. Dlje se bo namakala, bolje bo.
B. PRIPRAVA ŽARA
- Žar pripravimo za direktno peko, ter ga segrejemo na 200°C. Medtem ko se žar segreva, pripravimo masleni premaz.
C. MASLENI PREMAZ
- Na žar rešetko ki se počasi segreva, dodamo kozico z maslom, zdrobljenim česnom in rožmarinom. Veš čas mešamo, dokler se maslo popolnoma ne raztopi. Kozico damo na stran in shranimo za kasneje.
D. PEKA LOSOSA NA CEDROVI DESKI
- Cedrovo desko vzamemo iz mešanice vode in vina kjer se je namakala, jo dobro popivnamo s papirnato brisačko in premažemo s tankim slojem olivnega olja.
- Lososa na tanko premažemo z olivnim oljem na vseh straneh in ga s kožo navzdol postavimo na cedrovo desko. File začinimo z začimbno mešanico za ribe (Grate Goods Seafood seasoning), dodamo mediteransko BIO sol po okusu in vse skupaj postavimo na segreti žar.
- Žar pokrijemo in pečemo 13 minut, takrat začnemo preverjati kako pečen je naš losos. Idealno je pečen takrat, ko je sredica še vedno roza barve, pomagamo si lahko s termometrom in sicer notranja temperatura na sredini fileja naj bo 62°C
- Lososa razrežemo na enake dele, vsak del premažemo z maslenim premazom in pokapljamo z limoninim sokom. K lososu ponudimo šparglje iz žara, ali prilogo po želji. Spremlja naj ga tudi kozarec kvalitetnega Rose vina.