Najboljši ocvrti krompirček
Najboljši ocvrt krompirček po ameriško, ki ste ga kadarkoli jedli. Krompirček po receptu, kot ga pripravljajo le v najprestižnejših restavracijah v ZDA. Vzemite si čas in pripravite ocvrt krompirček vašega življenja, kateri se bo pri vas kmalu uveljavil kot samostojna jed.
Oprema
- Ponev za cvrtje ali friteza
- Kuhinjske brisačke
- Termometer ne potrebujete v kolikor uporabljate fritezo
Sestavine
- 8 kos krompirja
- sončnično olje za cvrtje
- 4 šepce BIO zeliščne soli okus po izbiri
- Sweet Paprika BBQ Rub začimbna mešanica
- BBQ omaka
Navodila
A. Pred cvrtjem – priprava
- Krompir olupimo in narežemo na rezine za pomfri
- Damo ga v posodo s hladno vodo, počakamo minuto in premešamo, ter ga premestimo v novo posodo s čisto hladno vodo. S tem postopkom odstranimo večino škroba iz površine. V kolikor tega ne bomo storili, bo krompirček postal rjav in zapečen še preden bo v notranjosti zadosti pečen.
- Krompirček, ki se namaka v hladni vodi postavimo v hladilnik za minimalno 8 ur oz. preko noči. Zaradi tega postopka bo krompirček kasneje postal izjemno hrustljav.
- Krompirček vzamemo iz hladne vode in ga položimo na kuhinjske brisačke, ter ga dobro ocedimo in popivnamo, saj vroče olje in voda enostavno ne gredo skupaj.
B. Prvo cvrtje
- Uporabite olje, ki ima prenese visoke temperature. (Lahko uporabite sončnično olje, repično olje ali katerokoli drugo olje za cvrtje)
- V ponev z oljem postavimo termometer in olje segrejemo do 150 °C. (Če uporabljate fritezo, jo nastavite na 150 °C). To ne bo dovolj da bo krompirček popolnoma pečen, v tem postopku bomo krompirček le blanširali, kar pomeni, da bo krompirček po tem postopku pečen kompletno skozi, vendar še ne bo dobil barve od zunaj.
- Dodamo osušen krompirček in ga cvremo približno 3-5 minut, odvisno od velikosti ponve in krompirčkov.
- V naslednjem koraku krompirček odstranimo iz olja, in ga razporedimo po pekaču v enem sloju, saj se toplotna obdelava še nekaj časa kasneje nadaljuje in ne želimo, da krompirčki na sredini kupčka ostanejo surovi. Zato jih enakomerno razporedimo po pekaču.
C. Hlajenje
- Pekač s krompirčki postavimo nazaj v hladilnik za 3-4 ure, da se do konca ohladijo. Ta postopek bo poskrbel, da bo krompirček od zunaj super hrustljav, v notranjosti pa prijetno mehek.
D. Drugo cvrtje
- Olje spet segrejemo, vendar tokrat na 190 °C. Krompirček vrnemo v oljno kopel in ga zapečemo do nežne zlatorjave barve. Med cvrtjem krompirček malo premešamo. To bo zelo hitro, zato pazite, da se vam ne zažge.
- Krompirček dobro ocedimo, in ga prestavimo v posodo za začinjanje oz. posodo v kateri boste krompirček dali na mizo, v kolikor ne servirate po porcijah.
E. Začinjanje
- Krompirčku dodamo začimbno mešanico Sweet Paprika BBQ Rub in po okusu dosolimo z BIO zeliščno soljo po izbiri. Zraven lahko ponudite eno izmed naših BBQ omak kot "dipping sauce", ali preprosto, stari dober kečap.
Dodatno
Čeprav se vam mogoče celoten postopek zdi dolg, vam obljubimo, da vam ne bo žal. Tako to delajo profesionalni kuharji po vrhunskih restavracijah.
V kolikor planirate sobotni piknik, preprosto začnite dan prej in rezultati bodo govorili sami za sebe. Vaši gosti si bodo naslednjič zaželeli samo krompirček, kot samostojno jed.
Hranilna vrednost
Porcija za 1 osebo: 100g
Vam je recept bil všeč?Poiščite nas na Facebooku @cleansmoke.si
Uporabljate Instagram?Sledite nam na Istagramu @cleansmoke.si