Uvod
Chimichurri omaka je bogata, okusna in sveža argentinska omaka, ki je postala priljubljena po vsem svetu. Ta edinstvena omaka je sestavljena iz različnih svežih zelišč, kot so peteršilj, origano in druga aromatična zelišča, ter kombinacije oljčnega olja, kisa, česna, lovorjevega lista čilijevih kosmičev. Njena osvežujoča in pikantna aroma ter bogata tekstura so popolno dopolnilo številnim jedem.
Zgodovina chimichurri omake sega nazaj v 19. stoletje v Argentino, kjer je postala priljubljena kot tradicionalna omaka za meso, še posebej za steak. Prvotno so jo uporabljali gauči, argentinski pastirji, ki so jo pripravljali z lokalno dostopnimi sestavinami. Počasi je omaka pridobivala popularnost in postala del argentinske kulinarike.
Chimichurri omaka se odlično poda k različnim jedem. Najbolj je znana kot popoln spremljevalec za steak, saj njena svežina in pikantnost dodata bogat okus mesu. Poleg tega pa je priljubljena tudi pri drugih jedeh, kot so pečen piščanec, poširan losos, pražene kozice in celo zelenjavne jedi. S svojo intenzivno aromo in pikantnim okusom chimichurri omaka obogati vsak grižljaj.
Zdravstvene koristi Chimichuri omake…
Chimichurri omaka ima tudi nekaj zdravstvenih koristi. Sestavine, kot so sveža zelišča, česen, oljčno olje in druge začimbe, imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti. Prisotnost zelišč, kot je peteršilj, lahko prispeva k razstrupljanju telesa in spodbuja prebavo. Poleg tega je omaka nizkokalorična in vsebuje zdrave maščobe iz oljčnega olja, kar jo naredi bolj zdravo alternativo za druge omake.
Zahvaljujoč svežim zeliščem, chimichurri omaka ponuja številne zdravstvene koristi. Peteršilj, ena glavnih sestavin, je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki prispevajo k splošnemu zdravju. Vsebuje tudi vitamine A, C, K, železo, kalcij in folno kislino, ki so ključni za delovanje telesa. Poleg tega ima peteršilj lahko tudi protivnetne lastnosti.
Omaka vsebuje tudi česen, ki ima antibakterijske lastnosti in je znan po svojem pozitivnem vplivu na srčno-žilni sistem. Oljčno olje, ki je bistvena sestavina chimichurri omake, pa je polno zdravih mononenasičenih maščob, ki so povezane z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni.
Poleg tega omaka ne vsebuje dodanih sladkorjev ali umetnih sestavin, kar jo naredi bolj zdravo alternativo za druge komercialne omake.
Kako zapletena je priprava Chimichuri omake?
Priprava chimichurri omake je preprosta. Sveže zelišča in začimbe se drobno nasekljajo, nato se zmešajo z oljčnim oljem in kisom. Omako lahko pripravite vnaprej in jo shranite v hladilniku, da se okusi še bolj povežejo.
Chimichurri omaka je prava poslastica za vse ljubitelje pikantnih in aromatičnih okusov. Ne glede na to, ali jo uporabljate kot omako za meso ali druge jedi, bo zagotovo navdušila vaše brbončice. S svojo zgodovino, okusi in zdravstvenimi koristmi je chimichurri omaka nepogrešljiv dodatek na vašem krožniku.
Za kaj se uporablja omaka Chimichuri?
Chimichurri omaka se tradicionalno uporablja za prelivanje in mariniranje mesa, vendar je tudi izjemno vsestranska. Lahko jo dodate pečenemu ali žaru pečenemu piščancu, poširanemu lososu ali prepraženim kozicam, da dodate svežino in pikantnost jedem. Poleg tega se odlično poda tudi k pečeni zelenjavi, solatam ali kot dip za kruh.
Zaključek…
Začinite svoje jedi z okusno in zdravo chimichurri omako ter uživajte v njeni edinstveni kombinaciji svežih zelišč, začimb in oljčnega olja. Privoščite si okus argentinske kulinarike v udobju svojega doma in razvajajte svoje brbončice s to pikantno omako, ki bo dvignila okus vaših najljubših jedi na povsem novo raven.
Chimichuri steak omaka
Sestavine
- 1 šopek peteršilja
- 5 strokov česna naribanega
- 2 žlici posušenega origana
- 1 žlica čilijevih kosmičev
- 12 žlic kakovostnega oljčnega olja
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 3 listi lovorja
- sol in poper po okusu
Navodila
- Liste peteršilja strgajte iz steblic in jih sesekljajte čim drobneje. Ko je peteršilj fino narezan, ga dodajte v majhno skledo.
- Nato fino sesekljajte ali naribajte česen (za sekljanje priporočamo uporabo Santoku noža). Ko je česen fino sesekljan/nariban, ga dodajte v skledo s peteršiljem.
- V skledo dodajte suhi origano, čilijeve kosmiče ter lovorjeve liste.
- Dodajte oljčno olje in vinski kis, ki naj bo vedno v razmerju 3:1 (3 žlice oljčnega olja, 1 žlica kisa). Dodajajte tako dolgo, dokler ne boste zadovoljni s konsistenco (gostoto) omake, ki mora izgledati tako kot na sliki tega recepta.
- Dodajte malo soli in nekaj sveže mletega črnega popra (po okusu).
- Vse skupaj dobro premešajte in omaka je pripravljena!
Dodatno
- Za 1 del peteršilja vzemite 1/2 dela česna.
- Enaka količine česna in posušenega origana.
- Za vsak del posušenega origana uporabite desetino dela rdečih čilijevih kosmičev.
- Tri dele olja zmešajte s enim delom kisa.