0
0,00 
0
JAMAJSKI RIZ FB 2
Rižota po jamajško

Riž je bil priljubljen v zahodnoafriški kulturi a sužnji so recept prinesli s seboj na Jamajko in znanje prenesli na svoje potomce. Da bi jim pomagali prilagoditi se svojemu novemu, grozljivemu okolju, so sužnji kuhali hrano, ki jim je bila znana, vključno z rižem in grahom.

Jamajška riža z grahom ali rdečo fižolo

Tipična jamajška priloga, ki gre v kombinaciji z vsemi vrstami mesa in načini priprave. Najbolje se poda kot priloga k "Jerk Chicken" (jamajški piščanec), lahko pa se jé tudi kot samostalni obrok.

  • 400 g dolgozrnatnega riža
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 400 ml vode
  • 400 g rdeče mehiške fižole iz konzerve ali graha
  • 4 stroki česna
  • 1/2 Habannero čili paprike (ali ščepec mlete habannero paprike)
  • 2 mladi čebuli
  • 3 vejice timijana
  • 1 šepec mletega pimenta
  • 1 ščepec mletega črnega popra
  • 3 ščepce soli
  1. V kozico damo 400g rdeče mehiške fižole iz konzerve skupaj s tekočino (tradicionalno uporabljajo grah), 400 ml kokosovega mleka in 400ml vode.

  2. Sestavine zavremo in v kozico dodamo 400g dolgozrnatnega riža.

  3. Nato dodamo grobo sesekljane stroke česna, Habannero papriko (lahko uporabimo mleti Habannero, ali kateri koli drugi čili po želji), na dolgo narezana stebla mlade čebule, osmukane vejice timijana, mleti piment in mleti poper.

  4. Sestavine malo premešamo in zmanjšamo ogenj toliko, da se vse sestavine skupaj počasi kuhajo. Kuhamo po navodilih proizvajalca riža (dokler skoraj več nimamo tekočine). Če riža še ni dovolj mehka, lahko dodamo skodelico vode in kuhamo do mehkega.

  5. Za konec dodamo še sol po okusu in serviramo na krožnike

Po jamajški tradiciji se uporablja zeleni grah, vendar je jed izvrstna, če ne tudi boljša z rdečo mehiško fižolo iz konzerve.

 

Priloga
Jamajka
jamajška riža, rice, rice with beans, riža z fižolo

Komentiraj