0
0,00 
0
Koruza na žaru

UVOD

Približno tam nekje avgusta, je koruza na žaru ena izmed glavnih jedi, ki jo nikakor ne želimo zamuditi. Sladkost in hrustljavost, ki prihajata iz pravilno pečene koruze, v kombinaciji z okusom dima… Kaj je lahko boljšega? Toda preden pridete do prvega grižljaja, nam dovolite, da vam pomagamo izbrati najboljši možen klas koruze.

ZGODOVINA KORUZE

Korúza (znanstveno ime Zea mays) je enoletna žitarica, izvira iz Amerike, s perujskega višavja v Andih, ki je nastala iz naravno rastoče divje koruze. Udomačili so jo v Mezoameriki. Največje pridelovalke koruze na svetu so ZDA, v Evropi pa jo pridelujejo predvsem jugovzhodne dežele.

Nekatere sorte koruze v nekaterih predelih rastejo v višino tudi do 7 m. Drugače pa je večina sort, ki se znajdejo na trgu, visokih do 2,5 m. Sladka koruza je po navadi nižja od poljske. Med žiti je koruza na tretjem mestu po razširjenosti, takoj za rižem in pšenico. Rastlina zahteva toplo podnebje in precej vlage. Klas je v obliki storža, obdan z ličjem.

KAKO IZBRATI PRAVI KLAS?

Najlažji način, da izberete dober in sočen klas koruze je, da se prvenstveno izogibate hibridnim sortam koruze in poskušate poiskati tisto “domačo” vrsto, ki so jo nekoč sadili naši dedeki in babice, ko še ni bilo na voljo hibridnih vrst. To je prvi pogoj, da bo koruza sladka in dobra.

Poiščite klas ki je tesno ovit v zeleno listje, na vrhu pa naj ima zlatorjave, še rahlo lepljive resice (dlakavi košček na vrhu). To je pokazatelj sveže, sočne in sladke koruze.

Izogibajte se rjavkastim razpokanim lupinam in suhim ali črnim resicam – to je običajno znak, da je koruza že čez čas in se je začela nekoliko sušiti.

Ko ste našli takšen klas, ga pri vrhu nekoliko olupite in poglejte ali ima koruza debela in velika zrna, preskočite tiste z luknjami, kjer zrna še niso zrasla. S konico nohta pritisnite na zrno koruze, ki mora biti mehko iz njega pa mora pritečti meljak.

To je to, našli ste pravi klas! Sedaj pa ponovite postopek večkrat, da bodo tudi vaši prijatelji lahko probali vašo novo specijaliteto.

Koruza na žaru

Enostavna priloga k jedem na žaru, ali kot samostalna jed. Poslastica, ki jo imajo radi tako starejši kot mlajši. Naš recept je nekoliko nadgrajen glede na klasičen način priprave koruze na žerjavici. Poskusite, ne bo vam žal!

  • prijemalke za žar
  • Žar
  • Oglje
  • Zelišča za dimljenje
  • Silikonski čopič
  • Alu posodica
  • Ščetka za čiščenje rešetke
  • Papirnate brisačke
  • 4 klasi koruze ((izogibajte se hibridnim vrstam))
  • 100 g masla
  • SPG začimbna mešanica
  • 1 vejica peteršilja (svež, sesekljan)
  • 1 ščepec soli (oz. po okusu)
  • olivno olje
  • 1 strok česna (nastrganega)
  1. Klas koruze je ovit v listje katerega odstranimo in koruzo dobro očistimo.

  2. Žar pripravimo za direktno peko (nad ogljem) in ga segrejemo na visoko temperaturo (ca. 300°C).

  3. Dobro zdrgnemo in očistimo rešetke, ter jih premažemo z olivnim oljem, ki ga nanesemo na papirnato brisačko.

  4. Na goreče oglje vržemo pest zelišč za dimljenje, ki bodo aromatizirala našo koruzo.

  5. Na rešetko postavimo alu posodico in v njo položimo maslo, po katerem posujemo začimbno mešanico SPG, sol in nastrgan sveži česen.

  6. Ko začnejo zelišča proizvajati dim, na rešetko položimo storže koruze in zapremo pokrov.

  7. Vsake pol minute odpremo pokrov in na hitro obrnemo koruzo. Postopek ponavljamo, dokler koruza ni pečena.

  8. Pečeno koruzo odstranimo iz rešetke, prav tako odstranimo alu posodico z raztopljenim, začinjenim maslom.

  9. S silikonskim čopičem nanesemo začinjeno, raztopljeno maslo po koruzi, na koncu pa čez koruzo potresemo še sveže sesekljani peteršilj.

Priloga
SLO
corn, grilled corn, koruza, koruza na žaru, pečena koruza

Komentiraj